Чому адвоката, який зупинив діяльність, можуть притягти до відповідальності | Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Донецької області

Чому адвоката, який зупинив діяльність, можуть притягти до відповідальності

Новини КДКА
18:00 Чт 21.12.23 46 Переглядів
Версія для друку

Зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю не тягне за собою втрату статусу адвоката. Відтак, на таку особу поширюються гарантії та обов’язки, закріплені Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Так, адвокат може подати заяву про зупинення адвокатської діяльності, наприклад у разі виникнення обставин несумісності, коли йде на державну службу. У цьому та інших випадках відповідна інформація буде внесена до Єдиного реєстру адвокатів України (ст. 7, ч. 2 ст. 17 Закону).

Більше того, саме на адвоката, який зупинив діяльність, закон покладає обов’язок подати відповідну інформацію про себе для внесення змін до ЄРАУ (ч. 3 ст. 17 Закону).

І за законом тимчасове не здійснення діяльності не означає втрату статусу адвоката. Так, на особу, стосовно якої зупинено право на заняття адвокатською діяльністю, поширюється обов’язок зберігати адвокатську таємницю. Такий адвокат усе одно зобов’язаний забезпечити умови, що унеможливлюють доступ сторонніх осіб до адвокатської таємниці або її розголошення (ст. 22 Закону).

Відповідно, продовжують діяти і гарантії. Адже згідно із п.2, 14 ч. 1 ст. 23 Закону забороняється вимагати від особи, стосовно якої зупинено право на заняття адвокатською діяльністю, надання відомостей, що є адвокатською таємницею. З цих питань особа не може бути допитана.  Також цю особу забороняється притягати до кримінальної чи іншої відповідальності або погрожувати застосуванням відповідальності у зв’язку із здійсненням ним адвокатської діяльності.

Саме тому існують і деякі процесуальні гарантії, що визначаються не фактом здійснення діяльності, а лише наявністю статусу адвоката. Це особливий порядок отримання дозволу на обшук житла або іншого володіння, тимчасового доступу до речей і документів, а також обов’язкова присутність представника ради адвокатів регіону під час проведення таких слідчих дій (ч. 2 ст. 23 Закону).

Тож адвокат, навіть у разі нездійснення адвокатської діяльності, може не виконати (або неналежним чином виконати) обов’язки, покладені на нього законом.

Інший приклад: коли КДКА наклала на адвоката дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, але попри це особа продовжує ходити в суди та представляти інтереси клієнтів. В цьому разі адвокат фактично грубо порушує рішення органів адвокатського самоврядування.

А порушення обов’язків адвоката (зокрема розголошення адвокатської таємниці або вчинення дій, що призвели до її розголошення), невиконання рішень органів адвокатського самоврядування, порушення присяги адвоката України чи Правил адвокатської етики відповідно до ст. 34 Закону є дисциплінарним проступком, учинення якого є підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Матеріал підготував адвокат, голова секретаріату ВКДКА Віктор Вовнюк

 

Новина опублікована на сайті НААУ

Популярні новини

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл